Verliesbegeleiding


Verliesbegeleiding na het overlijden van een geliefde persoon lijkt misschien overbodig of een zekere luxe. Dat iemand daarbij rouw ervaart vinden we een normaal verschijnsel, Maar ook wie een relatie, een baan, een bedrijf of gezondheid kwijtraakt kan in een rouwsituatie terechtkomen. Ernstig verlies kan leiden tot een alles overheersend verdriet, heftige boosheid en diepe angsten, Hulp is niet altijd nodig, maar wanneer een verlies jouw leven en functioneren ook op langere termijn hindert kan het goed zijn om ondersteuning te zoeken.

Bij verliesbegeleiding spreken mensen vaak over zaken als het “loslaten van verdriet”, het “verwerken van het verlies” of “een plekje geven van wat verloren is gegaan”, Het gaat bij dit soort processen niet zozeer om de ontstane rouw op te lossen, maar om het verlorene mee te nemen in de levensloop; dat door het verdriet en de beweging tussen verlies en herstel toe te laten. Dat is niet altijd gemakkelijk!.

Als professioneel verliesbegeleider kan Truus Buter (aangesloten bij de LSR) je bij dat proces bijstaan, bijvoorbeeld door:
–  te luisteren naar jouw verhaal
–  samen met jou aandacht te besteden aan jouw emoties
–  met jou bepaalde rituelen te bedenken
–  samen met jou (opnieuw) afscheid te nemen
–  er gewoon voor je te “zijn”.
Sinds kort kan zij je daarnaast toegang bieden tot een online programma dat jou stapsgewijs door het proces leidt. Voor elke vorm van verlies, dus van een geliefde persoon, werk of een bedrijf, een relatie en gezondheid is een specifieke aanpak aanwezig. Je vindt naast opdrachten inspirerende lezingen, video’s, boeken, muziekstukken en meditaties. Al met al een inspirerend programma waarbij jij je ervaringen met Truus kunt doorspreken. Juist deze combinatie maakt het mogelijk dat je op elk gewenst moment met jouw proces aan de slag kunt.

Verlies is, zeker in deze tijd, een uiterst actueel thema dat met name in de afgelopen jaren op een andere manier dan daarvoor wordt benaderd. Kijk maar eens naar de volgende fragmenten van twee prominente deskundigen: Dirk de Wachter en Manu Keirse.

Pleidooi van Dirk de Wachter om meer ruimte te maken voor verdriet.
Kijk ook eens naar deze korte video van Manu Keirse,, een inspirerende deskundige op het gebied van rouw- en verliesverwerking