Rituelen en symbolen

Rituelen en symbolen spelen een grote rol in het dagelijkse leven, vaak zonder dat je het zelf beseft. Elk mens heeft wel een voorwerp waaraan hij meer belang hecht, waarvan de betekenis verder gaat dan het voorwerp zelf. Zo zijn ook symbooltaal, bepaalde woorden die een extra betekenis krijgen, en symboolhandelingen voor iedereen belangrijk. En wie heeft er niet enkele kleinere of grotere rituelen? 
Hieronder vind je enkele voorbeelden van rituelen en symbolen die ons aanspreken. Enkele daarvan gebruiken we actief in onze praktijk.

Een labyrint, een symbolisch pelgrimspad, is een kruisingsvrij, slingerend pad dat je langs een aantal wendingen naar het centrum leidt en weer terug naar buiten. Het labyrint past in de recente belangstelling voor bezinning en bezieling. Je kunt het zonder of met een specifieke vraag lopen, al lopend iets loslaten wat je dwars zit, of benutten om tot rust en inzicht te komen. Het kan tot verrassende ervaringen en antwoorden leiden. Ook in onze tuin ligt er een.

Bij één van de kloosters in de buurt van Assisi vind je dit beeld van een monnik die al mediterend over de vlakte uitkijkt. Ook wij maken regelmatig gebruik van korte meditaties: om je hoofd leeg te maken en rust in je lijf te creëren, je voor te bereiden op een oefening of om een bijzondere ervaring op te doen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *